Nyhetsbrev/kallelse


Wilhelm Peterson-Berger Sällskapet

Sällskapets höge beskyddare H. M. Konung Carl XVI Gustaf


Höstbrev

27 september 2023


Kära Peterson-Berger-beundrare! Kära musikvänner!



Sjung, sjung i alarna,

flygande storm, du kämpars vän,

sjung, sjung i salarna,

glimmande höstlöv fara.


Stolt under ekarna

prunkar en senad skara än,

trofast i lekarna,

trofast i storm och fara...



         Visst hör man riktigt hur höstvindarna yr runt våra träd och sinnen? Självklart är upphovsmannen till dessa rader Erik Axel Karlfeldt. Vem annars? Och självklart har P-B tonsatt dessa "höstvindar", som praktiskt taget alla stora svenska barytoner sjungit!


         Så har vi då nått in i hösten men här i Stockholm mer som en underbar brittsommar. Jag hoppas ni alla åtnjutit en härlig sommar med sol, bad och fått lyssna till en myckenhet av vacker musik. Vi i styrelsen är så nöjda att vi nu är fulltaliga och att vi dessutom är landets äldsta tonsättarsällskap - 73 år i år 2023!


         Vi skall sammanstråla som vanligt till vårt Höstmöte som i år går av stapeln onsdagen den 1 november klockan 16 i - som vanligt - Norska kyrkan på Söder. Vi börjar mötet klockan 16, sedan klockan 17 kommer en av våra prominenta ledamöter, pol. mag. Maria Nyberg-Ståhl ifrån Östersund, att berätta om Sommarhagen, P-B:s residens på Frösön. Bakgrunden är följande: nästa år 2024 är det 114 år sedan P-B fann detta sommarhus högt uppe i fjällen. Han använde det först till sommarresidens, och ifrån 1930 till sin fasta bostad fram till frånfället 1942. Man har berättat att han ville lämna Stockholm på grund av de "fejder" han utkämpade här, både med Dagens Nyheter där han slutade 1930 efter bråk med chefredaktören Sten Dehlgren, men inte minst bråket med operachefen, hovsångaren John Forsell!


         Vi i Sällskapet har planer på att nästa sommar göra en resa upp till Sommarhagen, förmodligen med tåg som vi gjorde 2014, då vi även såg Arnljot som talteater och det vill vi även göra nästa sommar. Vår hårt arbetande styrelsemedlem Eva Magnusson håller på att undersöka detta. Min förhoppning är att så många som möjligt vill följa med. Mer om detta i Vårbrevet. Vi skall tala en hel del om detta vid vårt Höstmöte, så slut upp nu alla som är intresserade!


         Vidare bjuds vi klockan 18 på förstklassig sång av operasångarparet Karin Ingebäck och maken Anders Larsson. Vid flygeln: Anders Wadenberg.  Efteråt skall vi som vanligt inmundiga en härlig landgång (ni får välja mellan räkor eller rostbiff). Så ingår Ramlösa/lättöl, kaffe och min underbara P-B-kaka! Allt detta till det facila priset av 250 kronor. Anmäl er senast den 26 oktober till Eva Magnusson på eva.magnusson@allegromusik.com.


         Ni har förstås inte kunnat undgå att vår höge beskyddare Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf har firat ofattbara 50 år på tronen! Eftersom jag är utnämnd hovsångerska så skickade jag ett mycket vackert gratulationskort samt hälsade ifrån hela Sällskapet! Den dagen 15 september 1973 befann jag mig i Stuttgart där jag den kvällen begick min tyska operadebut som "Senta" i Wagners Flygande Holländaren under Silvio Varviso som engagerat mig dit till denna stora tyska scen. Som 29-årig sopran fick jag sjunga mot sångare som Marta Mödl, Wolfgang Windgassen och Gottlob Frick i flera av Wieland Wagners uppsättningar; dessutom min första Straussroll som "Ariadne" 1974. Härliga och nyttiga år för en nybörjare. Genom tyska tidningar fick vi veta att "gamle kungen" avlidit och att Sverige därmed fått en ny konung!


         Som sagts ovan vill vi ha era anmälningar till Höstmötet senast den 25-26 oktober till Eva Magnusson. Som ni ser så skickar vi med en talong för det "eviga tjatet" om årsavgiften: 250 kronor för ensamstående; 350 kronor för äkta par. Plusgirokonto: 34 48 22-2.















         På återseende hoppas jag till Höstmötet den 1 november klockan 16. Ifrån hjärtat hälsar jag och min underbara styrelse VÄLKOMMEN!


Tillgivna,








Siv Wennberg